Poniżej znajdziecie kilka przykładów z pstrągowego menu naszych rzek, które udało mi się uwiecznić aparatem. Część zdjęć niestety przepadła wraz z awarią dysku twardego w pececie.
Zauważyliście, że podczas holu pstrągi (choć pewnie nie tylko) wypluwają coś z mordek? Na zdjęciach poniżej widać to co wypluły już w podbieraku albo w momencie wyhaczania.
Teoretycznie każdy z nas wie co jada ryba na która polujemy. Teoretycznie...
- Owady i skorupiaki
Kiełże (rzeka Biała Przemsza, od stycznia do września)
Kto kiedykolwiek łowił na Białej Przemszy i zaglądał pod kamienie ten doskonale wie, że kiełża nie brakuje o każdej porze roku.
Jętki "raczki" (San , cały rok)
Muchówki (Biała Przemsza, lipiec - sierpień)
Jeden z ciekawszych przykładów.
Początek sierpnia, żar leje się z nieba. Ryby aktywne tylko bladym świtem. Dochodzi południe. Obławiam kolejny wlew za zwaliskiem i bum. Rybka około 50cm atakuje pewnie dużego strimera. W podbieraku wypluwa kilkanaście larw (prawdopodobnie muchówek) mimo intensywnej rójki chruścika.
Larwa chrząszcza pływaka żółtobrzeżka (Biała Przemsza, czerwiec)
- Płazy i mięczaki
Żaby (Biała Przemsza, wczesna wiosna)
Przez długie lata nie wierzyłem, że pstrąg będzie zjadał żaby skoro ma pod dostatkiem kiełży i chruścików.
Na małego strimka połakomił się pstrąg 50+, który w podbieraku wypluł 4 nadtrawione żaby i... jedną żywą!
Ślimaki (Czarna Przemsza)
- Ryby
Pstrąg potokowy 50+ (Czarna Przemsza, wczesna wiosna)
Inne przekąski, których niestety nie mam już na zdjęciach:
- niebieska ważka (świtezianka)
- dżdżownica
- rak
- głowacz
- kiełb
Na koniec coś innego niż pstrągi: